top of page

Αλεύρι Από Ίνες Μπαμπού

Έγινε ενημέρωση: 12 Οκτ 2023

Το αλεύρι από ίνες μπαμπού έχει διάφορες χρήσεις στην κετογονική κουζίνα χωρίς να περιέχει υδατάνθρακες! Βοηθά να ανοίξουμε ζύμες και αφρατεύει τα μίγματα.


Αλεύρι από ίνες μπαμπού
Αλεύρι από ίνες μπαμπού

Διατροφικά στοιχεία στα 100 γρ


  1. Πρωτεΐνη: <0,2 γρ

  2. Υδατάνθρακες: <0,7 γρ

  3. Λίπος: <0,1 γρ

  4. Φυτικές ίνες: 96,3 γρ

  5. Νάτριο: 0,13 γρ

  6. Ενέργεια: 194 Kcal


Το αλεύρι από ίνες μπαμπού το χρησιμοποιώ τακτικά σε συνταγές. Μια μικρή ποσότητα σε συνδιασμό με άλλα άλευρα αρκεί για να φτιάξει τη σύσταση ενός μίγματος όμως..

Προσοχή.. Υπάρχουν διάφορες ποιότητες!


Η καλύτερη ποιότητα είναι η ψιλοαλεσμένη, αυτή που μοιάζει στην υφή με κορν φλαουρ (δλδ πούδρα).

Άλλες ποιότητες που οι ίνες δεν είναι καλά αλεσμένες και θυμίζουν βαμβάκι (ή σύννεφο), δεν διαλύονται εύκολα, κάνουν γρομπαλάκια στις ζύμες, και αφήνουν γεύση αλευριού (ή ακόμη χειρότερα χαρτιού) στο στόμα.

Έχω δοκιμάσει ίνες μπαμπού από διάφορες εταιρείες και είδα ότι υπάρχουν διαφορές.


Η καλή ποιότητα μπορεί να έχει διπλάσιο κόστος αλλά αξίζει να επενδύσετε (άλλωστε είναι σχετικά οικονομικό υλικό) αφού κρατάει για πάρα πολύ καιρό και θα έχετε σωστό αποτέλεσμα όπου το χρησιμοποιήσετε.


Πώς μπορώ να αντικαταστήσω το αλεύρι σίτου;

Η φόρμουλα μετατροπής για 250 γρ αλεύρι σίτου σε αντίστοιχο μίγμα αλευριού χαμηλών υδατανθράκων θα μπορούσε να είναι:

150 γρ. Αλεύρι Αμυγδάλου +

25 γρ. Αλεύρι από ίνες μπαμπού +

2 γρ. Κόμμι γκουάρ


Κάποιοι ρωτούν:

- Οι ίνες μπαμπού είναι τοξικές;

Κάποια είδη μπαμπού περιέχουν μια τοξίνη που μπορεί να είναι επικίνδυνη μόνο αν κάποιος καταναλώσει ωμό μπαμπού.


Οι ίνες που διατίθενται στην αγορά είναι επεξεργασμένες και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, πόσο μάλλον εφόσον μαγειρεύονται, οπότε εξαλείφεται κάθε ίχνος.


Για περισσότερες λεπτομέρειες διαβάστε το παρακάτω άρθρο (μπορείτε να το ανοίξετε στο

πρόγραμμα περιήγησης και να ζητήσετε μετάφραση)

Άρθρο: Salala.de


Τι είναι αλήθεια οι ίνες μπαμπού;

Είναι οι ίνες μπαμπού τροφή;

ΝΑΙ ΦΥΣΙΚΑ!


Η ποικιλία μπαμπού "dendrocalamus asper" που χρησιμοποιείται για τις ίνες της έχει χρησιμοποιηθεί ακόμη και ως τρόφιμο για πολύ καιρό, ακόμα κι αν δεν το έχετε ακούσει.


Φήμες κυκλοφορούν στο διαδίκτυο ότι οι ίνες μπαμπού υποτίθεται ότι δεν έχουν εγκριθεί για χρήση σε τρόφιμα. Αυτό φυσικά είναι πλήρης ανοησία.


Υποστηρίζεται ότι οι ίνες μπαμπού δεν επιτρέπονται ως πρόσθετο τροφίμων - κάτι που είναι απολύτως σωστό. Ακριβώς όπως οι τομάτες, τα μήλα και οι μπριζόλες - που επίσης δεν εγκρίνονται ως ΠΡΟΣΘΕΤΑ τροφίμων.

ΤΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΔΕΝ είναι τρόφιμα, αλλά μόνο συστατικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ΑΚΟΜΑ σε τρόφιμα (όπως μαγειρική σόδα, οξέα, σταθεροποιητές και συντηρητικά).


Παρεμπιπτόντως, υπάρχει επίσημη έγκριση για τα τρόφιμα μόνο από το 1997, όταν εκδόθηκε ο κανονισμός για τα νέα τρόφιμα.


Αυτό που ήταν γνωστό ως βρώσιμο φαγητό στην Ευρώπη πριν από αυτή την ημερομηνία επιτράπηκε να διατηρήσει το καθεστώς του, όλα όσα ήταν γνωστά μόνο μετά (όπως οι σπόροι chia, που δεν ήταν γνωστοί στην Ευρώπη πριν από το 1997) έπρεπε να υποβληθούν σε μακρά εξέταση.


Οι ίνες μπαμπού από την ποικιλία "dendrocalamus asper" ήταν γνωστό ως τρόφιμο πολύ πριν από το 1997 και ως εκ τούτου είναι επίσημα τρόφιμο.

Πηγή: www.Dralmond.com


Προσωπικά αγαπώ αυτό το υλικό και το χρησιμοποιώ σε αρκετές συνταγές που υπάρχουν σε αυτό το blog, όπως για παράδειγμα σε αυτά τα αφράτα "Κέτο Ψωμάκια"



Αλεύρι από ίνες μπαμπού
Αλεύρι από ίνες μπαμπού

Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) απαγορεύεται η αναδημοσίευση τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου, φωτογραφιών ή βίντεο καθώς και του υπόλοιπου άρθρου χωρίς τη γραπτή άδεια της δημιουργού. Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή άλλους λόγους και πάσης φύσεως εκμετάλλευσής τους, χωρίς την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • Pinterest
bottom of page