top of page

Κέτο Ψωμάκια Με Αλεύρι Από Ίνες Μπαμπού

Έγινε ενημέρωση: 12 Οκτ 2023

Ψωμάκια χαμηλών υδατανθράκων με αλεύρι από ίνες μπαμπού, χωρίς σιτηρά, χωρίς γλουτένη, χωρίς αλεύρι ξηρών καρπών, για κετογονική διατροφή (κέτο) και για διαβητικούς!

Keto / Low carb
Κέτο Ψωμάκια Με Αλεύρι Από Ίνες Μπαμπού
Κέτο Ψωμάκια Με Αλεύρι Από Ίνες Μπαμπού

Το αλεύρι από ίνες μπαμπού είναι δημοφιλές στην Ευρώπη εδώ και αρκετά χρόνια, και χρησιμοποιείται ευρέως, από την κέτο κοινότητα, στην κουζίνα χαμηλών υδατανθράκων.


Το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται σε αρκετές χώρες ανά τον κόσμο, ενώ ανθρώποι σε κάποιες άλλες χώρες, όπως ο Καναδάς, για κάποιον λόγο έχουν δυσκολία στο να το προμηθευτούν.


Το αλεύρι από ίνες μπαμπού είναι ένα ιδιαίτερο υλικό. Επειδή πρόκειται για καθαρή ίνα και έχει μεγάλη απορροφητικότητα σε υγρά, χρειάζεται σωστός συνδυασμός υλικών καθώς και σωστή αναλογία υγρών / στερεών ώστε το τελικό προϊόν να μην βγει στεγνό ή αντίθετα"λασπερό".


Αν δεν γνωρίζετε αυτό το υλικό μπορείτε να βρείτε πληροφορίες στο παρακάτω άρθρο του Blog.


Αλεύρι μπαμπού χρησιμοποιώ και σε άλλες συνταγές του Blog.. κυρίως σε ψωμιά, στο "Κέτο Τσουρέκι" ακόμη και σε κέικ όπως η "Κέτο Βασιλόπιτα".

Αυτή τη φορά αποφάσισα να φτιάξω ψωμάκια με κύριο υλικό το αλεύρι μπαμπού και το αποτέλεσμα ήταν υπέροχο!

Τα ψωμάκια έγιναν αφράτα και πολύ νόστιμα.


Σε αυτή τη συνταγή έχω βάλει ολόκληρα αυγά. Θεωρητικά μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει μόνο ασπράδια αυγού ή μόνο αλμπουμίνη (πρωτεΐνη από ασπράδια αυγών).

Στην τελευταία περίπτωση θα πρέπει να προσθέσουμε το νερό που αναλογεί στην επιπλέον αλμπουμίνη (για κάθε 1 ασπράδι αυγού = 4 γραμμάρια αλμπουμίνη + 28 ml νερό). Υπολογίζουμε ποσότητες για περίπου 5 ασπράδια αφού θα λείπουν οι κρόκοι. Όταν το δοκιμάσω θα ενημερώσω σχετικά.


Η συνταγή αυτή είναι εύκολη, σχετικά οικονομική, ενδείκνυται για όσους αποφεύγουν τους ξηρούς καρπούς και το καλύτερο από όλα είναι ότι κάθε ψωμάκι έχει μόνο 1,6 γρ. υδατάνθρακες.


Κέτο Ψωμάκια Με Αλεύρι Από Ίνες Μπαμπού
Κέτο Ψωμάκια Με Αλεύρι Από Ίνες Μπαμπού

Κέτο Ψωμάκια Με Αλεύρι Από Ίνες Μπαμπού


Μερίδες: 7

• Υλικά:


185 γρ. / Αυγά (3 μεγάλα ή 4 μετρίου μεγέθους)


180 γρ. / Τυρί κρέμα


100 ml / Γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη


ή κρέμα γάλακτος αραιωμένη κατά το ήμισυ με νερό (για όσους αποφεύγουν τους ξηρούς καρπούς)


1 κ.σ (6 ml) / Μηλόξιδο


45 γρ. / Αλεύρι από ίνες μπαμπού


35 γρ. / Ψύλλιουμ


10 γρ. / Αλμπουμίνη (σκόνη πρωτεΐνης από ασπράδι αυγού)


17 γρ / Μπέκιν χωρίς γλουτένη


1/4 κ.γλ / Σόδα μαγειρικής


1/2 κ.γλ (2-3 γρ) / Αλάτι


1/2 κ.γλ. / Κόμμι γκουάρ


Λίγο σουσάμι για πασπάλισμα



• Οδηγίες:


1 Σε μια μπασίνα χτυπάμε με σύρμα χειρός τα αυγά μαζί με το τυρί κρέμα, το γάλα αμυγδάλου και το μηλόξιδο μέχρι να αφρατέψουν.


2 Σε ένα άλλο σκεύος ανακατεύουμε πολύ καλά τα στερεά υλικά της συνταγής.


3 Ενώνουμε τα δύο μίγματα ανακατεύοντας με το σύρμα χειρός.

Αρχικά η ζύμη είναι υδαρή και κολλώδης οπότε την αφήνουμε για 10-15 λεπτά να σταθεί και να δέσει χωρίς να ανακατεύουμε.


Κέτο Ψωμάκια Με Αλεύρι Από Ίνες Μπαμπού
Πριν δέσει το μίγμα

4 Όσο περιμένουμε προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C (λειτουργία αέρα) και τοποθετούμε μια λαδόκολλα στη σχάρα του φούρνου (δεν χρησιμοποιούμε ταψί).


5 Βρέχουμε ελαφρά τα χέρια με νερό και πλάθουμε 7 ψωμάκια των 80 γραμμαρίων τα οποία και τοποθετούμε στη σχάρα που ετοιμάσαμε.


6 Ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου (ανάλογα τον φούρνο) μέχρι να ροδίσουν καλά.


7 Μετά το ψήσιμο αφήνουμε τα ψωμάκια να κρυώσουν εντελώς.


• Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε!



Κέτο Ψωμάκια Με Αλεύρι Από Ίνες Μπαμπού
Κέτο Ψωμάκια Με Αλεύρι Από Ίνες Μπαμπού

• Διατήρηση:

Αυτά τα ψωμάκια διατηρούνται 2 μέρες σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια στο ψυγείο για 10 μέρες ή μέχρι και 2 μήνες στην κατάψυξη κλεισμένα καλά σε σακουλάκι τροφίμων με ζιπ.


Macros για 1 ψωμάκι:
  1. Πρωτεΐνη: 6 γρ.

  2. Υδατάνθρακες (net): 1,6 γρ.

  3. Λίπος: 11 γρ.

  4. Ενέργεια: 134 Kcal



Οποιαδήποτε διατροφική ανάλυση (macros) βασίζεται σε εκτίμηση που υπολογίζεται από την εφαρμογή "Cronometer" για τα συστατικά κάθε συνταγής. Μπορεί να προκύψουν διαφορές για ποικίλους λόγους, όπως διαθεσιμότητα προϊόντος και προετοιμασία φαγητού. Δεν παρέχεται καμία εγγύηση για την ακρίβεια αυτών των πληροφοριών.


Δεν είμαι διατροφολόγος. Εάν έχετε αυστηρές διατροφικές ανάγκες, προτείνω πάντα να χρησιμοποιείτε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή διατροφής για να υπολογίσετε τα μακροθρεπτικά των συστατικών χρησιμοποιώντας τις ακριβείς μάρκες που χρησιμοποιείτε σε αυτήν τη συνταγή, καθώς οι τιμές μπορεί να διαφέρουν ανά μάρκα.

Έχετε πάντα υπόψη ότι οι αντικαταστάσεις των υλικών μπορεί να αλλάξουν το αποτέλεσμα της συνταγής ως προς τη γεύση, την υφή, την εμφάνιση και φυσικά τα μακροθρεπτικά συστατικά.


Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) απαγορεύεται η αναδημοσίευση τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου, φωτογραφιών ή βίντεο καθώς και του υπόλοιπου άρθρου αυτής της συνταγής χωρίς τη γραπτή άδεια της δημιουργού. Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή άλλους λόγους και πάσης φύσεως εκμετάλλευσής τους, χωρίς την γραπτή άδεια της δημιουργού.



Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Τσουρέκι Κέτο

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • Pinterest
bottom of page