top of page

Εύκολα Κέτο Πρωτεϊνούχα Ψωμάκια

Έγινε ενημέρωση: 27 Απρ 2023

Εύκολα, πρωτεϊνούχα ψωμάκια χαμηλών υδατανθράκων με τυρί κότατζ (cottage), χωρίς αλεύρι σίτου, χωρίς γλουτένη, χωρίς ξηρούς καρπούς, για κετογονική διατροφή (κέτο) και για διαβητικούς!


Keto / Low carb

Εύκολα κέτο πρωτεϊνούχα ψωμάκια
Εύκολα κέτο πρωτεϊνούχα ψωμάκια

Αυτή η συνταγή προέκυψε στην προσπάθειά μου να φτιάξω ένα οικονομικό ψωμί χαμηλών υδατανθράκων και χάρηκα πολύ για το αποτέλεσμα.


Τα ψωμάκια αυτά φτιάχνονται με τυρί κότατζ (cottage cheese) και είναι εξαιρετικά αφράτα και πολύ νόστιμα!


Γίνονται πολύ γρήγορα, έχουν μόνο λίγα υλικά και δεν περιέχουν άλευρα ξηρών καρπών, οπότε είναι ιδανικά για όσους έχουν δυσανεξίες ή αποφεύγουν γενικά τους ξηρούς καρπούς.


Έχουν αρκετή πρωτεΐνη λόγω του συγκεκριμένου τυριού και είναι πολύ χορταστικά, αλλά θα πρέπει να καταναλώνονται με έξτρα λίπος για να υπάρχουν σωστές αναλογίες (macros) μακροθρεπτικών συστατικών (για όσους κάνουν κετογονική διατροφή).


Επίσης να θυμίσω ότι όταν καταναλώνουμε τροφές με αρκετές φυτικές ίνες όπως το ψύλλιουμ, θα πρέπει να πίνουμε και αρκετό νερό.


Είμαι σίγουρη ότι όταν τα δοκιμάσετε θα σας αρέσουν πολύ!


Εύκολα κέτο πρωτεϊνούχα ψωμάκια
Εύκολα κέτο πρωτεϊνούχα ψωμάκια

Εύκολα Κέτο Πρωτεϊνούχα Ψωμάκια


Μερίδες: 7

• Υλικά:


300 γρ / Τυρί κότατζ (cottage) πλήρες (4,5% λιπαρά)


4 / Αυγά (μετρίου μεγέθους)


50 γρ / Ψύλλιουμ (αλεσμένο καλά)


40 γρ / Αλεσμένοι Ηλιόσποροι


1 κ.γλ (4 γρ) / Μπέικιν χωρίς γλουτένη


1/2 κ.γλ (3 γρ) / Αλάτι


1 κ.γλ (4 γρ) / Φυσικό γλυκαντικό της αρεσκείας σας


25 γρ / Ηλιόσποροι (προαιρετικά)


1 - 2 κ.σ / Σουσάμι για πασπάλισμα (προαιρετικά)



• Οδηγίες:


1 Σε μια μέτρια μπασίνα ανακατεύουμε το ψύλλιουμ, τους ηλιόσπορους (αυτά τα 2 υλικά να είναι καλά αλεσμένα), το μπέικιν, το αλάτι και το γλυκαντικό.


2 Βάζουμε το τυρί cottage και τα αυγά σε ένα μπλέντερ ή κουζινομηχανή και χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα λείο μίγμα.


3 Ρίχνουμε το μίγμα αυγών - τυριού στην μπασίνα με τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε με το μίξερ για 1-2 λεπτά ίσα ίσα να ενωθούν.


4 Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.


5 Όσο περιμένουμε προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C (λειτουργία αέρα) και τοποθετούμε μια λαδόκολλα στη σχάρα του φούρνου (ψήνουμε στη σχάρα και όχι σε ταψί!)


6 Μετά τα 10 λεπτά χωρίζουμε τη ζύμη σε 7 μέρη και πλάθουμε τα ψωμάκια βρέχοντας ελαφρά τα χέρια με νερό.



7 Τοποθετούμε τα ψωμάκια στη σχάρα με τη λαδόκολλα, πασπαλίζουμε (προαιρετικά) με σουσάμι και ψήνουμε για 45 λεπτά στην τελευταία (κάτω) θέση του φούρνου.


8 Αφού τελειώσει ο χρόνος ψησίματος, αφήνουμε τα ψωμάκια για 10 λεπτά ακόμη μέσα στον φούρνο (με κλειστή την πόρτα του φούρνου).


9 Μετά το ψήσιμο και μόλις τα ψωμάκια κρυώσουν ελαφρά ώστε να μπορούμε να τα πιάσουμε, αφαιρούμε τη λαδόκολλα και αφήνουμε τα ψωμάκια να κρυώσουν εντελώς.


Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε!



Εύκολα κέτο πρωτεϊνούχα ψωμάκια
Εύκολα κέτο πρωτεϊνούχα ψωμάκια

• Διατήρηση:

Αυτά τα ψωμάκια διατηρούνται για 1 εβδομάδα στο ψυγείο (καλύτερα κλεισμένα σε σακούλα με ζιπ) και στην κατάψυξη για 2 μήνες.


Macros για 1 ψωμάκι:
  1. Πρωτεΐνη: 10 γρ

  2. Υδατάνθρακες (net): 2,7 γρ

  3. Λίπος: 9 γρ

  4. Ενέργεια: 152 γρ



Οποιαδήποτε διατροφική ανάλυση (macros) βασίζεται σε εκτίμηση που υπολογίζεται από την εφαρμογή "Cronometer" για τα συστατικά κάθε συνταγής. Μπορεί να προκύψουν διαφορές για ποικίλους λόγους, όπως διαθεσιμότητα προϊόντος και προετοιμασία φαγητού. Δεν παρέχεται καμία εγγύηση για την ακρίβεια αυτών των πληροφοριών.


Δεν είμαι διατροφολόγος. Εάν έχετε αυστηρές διατροφικές ανάγκες, προτείνω πάντα να χρησιμοποιείτε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή διατροφής για να υπολογίσετε τα μακροθρεπτικά των συστατικών χρησιμοποιώντας τις ακριβείς μάρκες που χρησιμοποιείτε σε αυτήν τη συνταγή, καθώς οι τιμές μπορεί να διαφέρουν ανά μάρκα.


Έχετε πάντα υπόψη ότι οι αντικαταστάσεις των υλικών μπορεί να αλλάξουν το αποτέλεσμα της συνταγής ως προς τη γεύση, την υφή, την εμφάνιση και φυσικά τα μακροθρεπτικά συστατικά.


Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) απαγορεύεται η αναδημοσίευση τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου, φωτογραφιών ή βίντεο καθώς και του υπόλοιπου άρθρου αυτής της συνταγής χωρίς τη γραπτή άδεια της δημιουργού. Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή άλλους λόγους και πάσης φύσεως εκμετάλλευσής τους, χωρίς την γραπτή άδεια της δημιουργού.





Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • Pinterest
bottom of page