top of page

Κέτο Ψωμάκια Πουτίγκες Yorkshire

Έγινε ενημέρωση: 14 Μαρ 2023

Εγγλέζικα ψωμάκια Yorkshire χαμηλών υδατανθράκων, χωρίς γλουτένη, χωρίς ζάχαρη, με εκδοχή χωρίς γαλακτοκομικά, για κετογονική διατροφή (κέτο) και για διαβητικούς!


Keto / Low carb

Κέτο ψωμάκια πουτίγκες Yorkshire
Κέτο ψωμάκια πουτίγκες Yorkshire

Αυτά τα ψωμάκια πουτίγκες, συνοδεύουν συνήθως ένα γεύμα με ψητό κρέας και είναι πολύ δημοφιλή στην Αγγλία απ' όπου και κατάγονται, αφού δε λείπουν από κανένα γιορτινό τραπέζι.


Στην συμβατική τους μορφή και πριν το ψήσιμο, είναι ένα σχετικά υδαρό μίγμα σαν κουρκούτι που συνήθως ψήνεται σε φόρμες για μάφιν με κάποια λιπαρή ουσία και στο ψήσιμο παίρνει τη μορφή μικρού ψωμιού.


Η δική μου κέτο εκδοχή είναι λίγο διαφορετική.

Το μίγμα δεν είναι τόσο υγρό και

μοιάζει λίγο με το μίγμα που φτιάχνονται σβίγγοι και οι λουκουμάδες.


Μπορεί, κυρίως, να είναι ψωμάκια αλλά έχουν ουδέτερη γεύση και μπορούν να μεταμορφωθούν άνετα σε λουκουμάδες αν τους πασπαλίσουμε με γλυκαντικό και κανέλα.


Σε γλυκιά εκδοχή, αυτά τα ψωμάκια μπορούμε επίσης να τα γεμίσουμε με κρέμα για να φτιάξουμε μεγάλα "σου" ή ακόμα και προφιτερόλ.


Κέτο ψωμάκια Πουτίγκες Yorkshire
Κέτο ψωμάκια πουτίγκες Yorkshire

Κέτο Ψωμάκια Πουτίγκες Yorkshire


Μερίδες 12

• Υλικά:


4 / Αυγά μέτρια (205 γρ)


300 ml / Γάλα αμυγδάλου


50 γρ / Αλεύρι αμυγδάλου

(μειωμένων λιπαρών)

30 γρ / Σκόνη πρωτεΐνης άγευστη

(Whey isolate protein)


5 γρ / Αλεύρι χρυσού λιναρόσπορου

(μειωμένων λιπαρών)*


5 γρ / Ψύλλιουμ (αλεσμένο)


1/2 κ.γλ / Μπέικιν χωρίς γλουτένη


1/4 κ.γλ / Αλάτι


1/3 κ.γλ / Κόμμι γκουάρ


12 κ.γλ / Λιωμένο λάδι καρύδας για το ψήσιμο


Κέτο ψωμάκια πουτίγκες Yorkshire
Κέτο ψωμάκια πουτίγκες Yorkshire

• Οδηγίες:


1 Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C (λειτουργία αέρα).


2 Ετοιμάζουμε το ειδικό σκεύος για 12 μάφινς, καλύπτοντας την κάθε βάση με 1 κ.γλ λιωμένο λάδι καρύδας ή και λίγο περισσότερο.


3 Ζυγίζουμε, ανακατεύουμε και κοσκινίζουμε τα στερεά υλικά.


Σημειώσεις:

• Όπου αναφέρεται αλεύρι μειωμένων λιπαρών δεν μπορεί να αντικατασταθεί με κανονικό αλεύρι (αμυγδάλου ή λιναρόσπορου) γιατί διαφέρει η απορροφητικότητα των υλικών και το αποτέλεσμα θα είναι ένα πολύ υγρό μίγμα.

• Όσοι αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά μπορούν να χρησιμοποιήσουν πρωτεΐνη από ασπράδια αυγών.


Κέτο ψωμάκια πουτίγκες Yorkshire
Κέτο ψωμάκια πουτίγκες Yorkshire

4 Τοποθετούμε το σκεύος αυτό σε ένα μεγαλύτερο ταψί (για να μπορούμε να το βγάλουμε πιο εύκολα χωρίς να λερώσουμε τον φούρνο μας) και όπως είναι και τα δύο μαζί τα βάζουμε στον φούρνο για 5 - 10 λεπτά.


Το σκεύος για μάφινς πρέπει να κάψει καλά.


5 Σε ένα μέτριο μπολ χτυπάμε για λίγο τα αυγά και προσθέτουμε το γάλα αμυγδάλου.


6 Στη συνέχεια ρίχνουμε όλο το μίγμα στερεών και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα λείο μίγμα.


7 Τοποθετούμε το μίγμα σε μία κανάτα ώστε να μπορούμε να το μοιράσουμε εύκολα στις φόρμες χωρίς να λερώσουμε την επιφάνεια.


8 Βγάζουμε την καυτή φόρμα από τον φούρνο μαζί με τη λαμαρίνα και μοιράζουμε το μίγμα για τις πουτίγκες σε όλες τις υποδοχές με γρήγορες κινήσεις για να μην κρυώσει το σκεύος.


9 Τοποθετούμε και πάλι στον φούρνο και ψήνουμε για 20 - 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.


10 Μετά το ψήσιμο αφήνουμε τις πουτίγκες να κρυώσουν μέσα στις φόρμες και στη συνέχεια τοποθετούμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.


• Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε!



Macros για 1 τεμάχιο:
  1. Πρωτεΐνη: 7,4 γρ

  2. Υδατάνθρακες (net): 0,8 γρ

  3. Λίπος: 7,6 γρ

  4. Ενέργεια: 105 Kcal


Κέτο ψωμάκια πουτίγκες Yorkshire
Κέτο ψωμάκια πουτίγκες Yorkshire

Οποιαδήποτε διατροφική ανάλυση (macros) βασίζεται σε εκτίμηση που υπολογίζεται από την εφαρμογή "Cronometer" για τα συστατικά κάθε συνταγής. Μπορεί να προκύψουν διαφορές για ποικίλους λόγους, όπως διαθεσιμότητα προϊόντος και προετοιμασία φαγητού. Δεν παρέχεται καμία εγγύηση για την ακρίβεια αυτών των πληροφοριών.


Δεν είμαι διατροφολόγος. Εάν έχετε αυστηρές διατροφικές ανάγκες, προτείνω πάντα να χρησιμοποιείτε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή διατροφής για να υπολογίσετε τα μακροθρεπτικά των συστατικών χρησιμοποιώντας τις ακριβείς μάρκες που χρησιμοποιείτε σε αυτήν τη συνταγή, καθώς οι τιμές μπορεί να διαφέρουν ανά μάρκα.


Έχετε πάντα υπόψη ότι οι αντικαταστάσεις των υλικών μπορεί να αλλάξουν το αποτέλεσμα της συνταγής ως προς τη γεύση, την υφή, την εμφάνιση και φυσικά τα μακροθρεπτικά συστατικά.


Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) απαγορεύεται η αναδημοσίευση τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου, φωτογραφιών ή βίντεο καθώς και του υπόλοιπου άρθρου αυτής της συνταγής χωρίς τη γραπτή άδεια της δημιουργού. Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή άλλους λόγους και πάσης φύσεως εκμετάλλευσής τους, χωρίς την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • Pinterest
bottom of page